SlovenscinaEnglish
 ZGODOVINA DVOR TACEN
 
Romantična in zanimiva zgodovina poslopja Dvora Tacen, nam razkriva zgodbo o ljubezni med mladim, revnim pesnikom in lepo hčerko premožnega lastnika domačije in gostilne, ki se je odvijala v šestdesetih letih 19. stoletja. V senci dvorišča belega Dvora, kot ga poimenuje sam Fran Levstik, poet, je zagledal dekle lepih oči, Franjo. Posvetil ji je celo zbirko pesmi, med katerimi je najbolj znana Senčnica, v kateri sta opisana Dvor in njegova okolica.

Dvor Tacen je bil od svojega začetka vpet v okolico in življenje ob reki Savi. Rečni prehod Brod, je bil stičišče trgovskih poti, mesto povezovanja in dogajanja na dveh bregovih reke Save. Brod, ki so ga na tem mestu že ob koncu 12. st. zgradili oziroma imeli v lasti gospodje s Planine pri Sevnici, se prvič pisno omenja v listini z dne 21. junij 1283. Leta 1569 je postal državna last in je bil podrejen davčnemu uradu v Ljubljani, kasneje pa je prešel v last graščakov s Smlednika. Nevarno in zamudno prečkanje reke je leta 1844 odpravil baron Lazarini, ki je dal na tem mestu zgraditi t. i. Marijin most.


tacen
pogodba dvor tacen
tacen Življenje ob reki in na reki zaznamuje tudi novejšo zgodovino, povezano s športom, kjer se na brzicah reke Save organizirajo tekmovanja v kajaku in kanuju. Tacen vsako leto gosti svetovno prvenstvo v kajaku in kanuju. Lokacija se nahaja na nasprotni strani mostu Dvora Tacen, le nekaj korakov stran. 

Na vrhu Šmarne gore, lahko v večernem zatonu opazite luči, s katerimi je razsvetljena kapela blažene Device Marije, ki se prvič omenja v listini iz leta 1314, zgrajena naj bi bila že v 13. stoletju. Na Goro že osem desetletji prihajajo verniki, od konca 19. stoletja še planinci. Ustanovitelji Slovenskega planinskega društva so se ob četrtkih tradicionalno zbirali na kosilu v gostilni na vrhu, katera je tudi danes priljubljena zaradi domačih kulinaričnih specialitet. Šmarna Gora se nahaja na 669 metrov nadmorske višine.

Bogati naravni viri so prispevali tudi k razvoju različnih obrti, ki so se ohranile do današnjih časov. V Tacnu se nahaja čebelarsko društvo Tacen, ki je bilo ustanovljeno leta 1919. V društvu sodelujejo čebelarji, ki so s svojim delom pomembno prispevali k razvoju čebelarstva na področju Ljubljane in širše okolice.

Sodarstvo ali pintarstvo je sodilo med najbolj razširjene obrti v Tacnu. S to obrtjo so se preživljale družine že sredi 18.stoletja. O tem pričajo tudi nekatera domača hišna imena, npr. pri Pintarju.


      << Nazaj
sodarji